Detal

Tabele Wykresy

Porównaj 2007 - 2013

Tabele Wykresy

"Doskonały rezultat segmentu detalicznego jest odzwierciedleniem rosnącej efektywność naszej sieci stacji paliw oraz bezbłędnej identyfikacji panujących na rynku trendów i szybkiego wdrażania adekwatnych do nich rozwiązań. Rozwijaliśmy także sprzedaż pozapaliwową, rozbudowując sieć punktów gastronomicznych i ich ofertę, jak również wprowadzając zupełnie nowe usługi.

Dostrzegając ogromny potencjał rozwoju w segmencie stacji autostradowych wiele uwagi poświęcaliśmy temu formatowi pozostając liderem rynku pod względem liczby budowanych miejsc obsługi podróżnych w Polsce."

- Marek Podstawa
Członek Zarządu ds. Sprzedaży

Segment sprzedaży detalicznej w trudnych warunkach rynkowych wypracował w 2013 roku historycznie najwyższy zysk EBITDA (zysk z działalności operacyjnej powiększony o amortyzację) w kwocie 1,3 mld zł. Grupa ORLEN wzmocniła jednocześnie pozycję w Polsce, Czechach i na Litwie zwiększając udziały rynkowe. Kontynuowany był również dynamiczny rozwój oferty pozapaliwowej - w 2013 roku uruchomiliśmy w Polsce 234 nowe punkty gastronomiczne Stop Cafe i Stop Cafe Bistro zwiększając ich łączna liczbę do 1 047.

Jesteśmy liderem na rynku paliwowym w regionie dysponującym siecią 2 706 stacji paliw. W Polsce działają one pod marką ORLEN w segmencie Premium oraz BLISKA w segmencie ekonomicznym, w Republice Czeskiej odpowiednio pod marką Benzina Plus i Benzina, natomiast na Litwie pod markami ORLEN Lietuva i Ventus. Na rynku niemieckim stacje paliw funkcjonują głównie w segmencie ekonomicznym pod marką STAR.

Liczba stacji Grupy ORLEN na głównych rynkach działalności na koniec 2013 roku

Zmiana tradycyjnego modelu stacji benzynowych w kierunku obiektów wielofunkcyjnych wymusza wprowadzanie nowych rozwiązań, usług czy też rozbudowy oferty sklepowej i gastronomicznej.

Na rynkach działania Grupy ORLEN nie nastąpiły w 2013 roku istotne zmiany liczby stacji - nowe lokalizacje zrekompensowały zmniejszenia związane z zamknięciami stacji nierentownych i nie spełniających wymogów technicznych. Obserwowane jest natomiast zmniejszanie liczby stacji niezależnych, które nawiązują współpracę z dużymi sieciami międzynarodowymi. W Europie Środkowo-Wschodniej widoczny jest również stabilny wzrost sprzedaży paliw przez stacje zlokalizowane przy hipermarketach (około 530 stacji na rynkach działania Grupy ORLEN), co wywiera dodatkową presję na działania tradycyjnych operatorów. W II połowie 2013 roku wprowadzone zostały w Polsce i Czechach zmiany przepisów mające na celu eliminację zjawiska tzw. „szarej strefy” związanej z nielegalnym handlem paliwami na tych rynkach.

2013

2013 - Struktura sprzedaży wolumenowej Grupy ORLEN w segmencie detalicznym (wolumen liczony w mln litrów).

2012

2012 - Struktura sprzedaży wolumenowej Grupy ORLEN w segmencie detalicznym (wolumen liczony w mln litrów).

Konsumpcja paliw w Polsce, Czechach i na Litwie w roku 2013 była niższa w porównaniu z rokiem poprzednim. Jedynie na dojrzałym i ustabilizowanym rynku niemieckim zwiększył się poziom sprzedaży oleju napędowego.

Sprzedaż wolumenowa Grupy ORLEN w 2013 roku wzrosła o 0,6% (r/r) i wyniosła 9,5 mld litrów. Najistotniejszy wzrost dotyczył sprzedaży średnich destylatów, głównie w efekcie wysokiej dynamiki sprzedaży na rynku niemieckim.