Nagrody i wyróżnienia

Spółka za konsekwencję i skuteczność realizowanej strategii została dostrzeżona przez niezależnych ekspertów. Wśród licznych nagród i wyróżnień ORLEN znajdują się m.in.:

• Wyróżnienie tytułem The World’s Most Ethical Company 2014 za konsekwentnie prowadzone rozwiązania z zakresu etyki biznesu. Koncern został pierwszą firmą z Europy Środkowo-Wschodniej wyróżnioną tym zaszczytnym tytułem, który przyznawany jest przez międzynarodowy zespół ekspertów amerykańskiego Ethisphere Institute. Jest to niezależny ośrodek badawczy, promujący dobre praktyki i etykę w biznesie, a także zarządzanie z poszanowaniem najwyższych standardów w relacjach z pracownikami, partnerami biznesowymi, inwestorami i regulatorami rynku.

• Wyróżnienie i tytuł „Tego, który zmienia polski przemysł" dla Spółki oraz Prezesa Zarządu PKN ORLEN Jacka Krawca. Organizatorzy konkursu w swoim uzasadnieniu zwrócili uwagę przede wszystkim na wysoki poziom zarządzania w PKN ORLEN oraz konsekwencję w realizacji wytyczonych celów. Działania prowadzone przez Spółkę na przestrzeni 2013 roku zostały ocenione jako istotny czynnik dla zmian w polskim przemyśle i rozwoju krajowej gospodarki. Szczególną uwagę zwrócono na poszerzenie obszaru zaangażowania PKN ORLEN w segmencie upstream’u i energetyki, co umożliwi firmie stworzenie koncernu paliwowego o pełnym łańcuchu produktowym - od wydobycia, poprzez przetwórstwo, po dystrybucję zdywersyfikowanego portfela produktów energetycznych.

• Pierwsze miejsce PKN ORLEN w rankingu TOP 500 największych firm Europy Środkowo-Wschodniej przygotowanym przez analityków z Coface. W zestawieniu, oprócz PKN ORLEN, na 13 miejscu sklasyfikowano Grupę Kapitałową ORLEN Lietuva, na 21 pozycji Grupę Unipetrol.PKN ORLEN jest liderem rankingu nieprzerwanie od jego pierwszej edycji w 2006 roku.

• Nagroda dla PKN ORLEN jako najlepiej zarządzanej firmy w Europie Środkowo-Wschodniej w kategorii oil/gas/chemicals/petrochemicals wg niezależnych analityków wiodących międzynarodowych banków, firm konsultingowych i instytutów badawczych biorących udział w 9 edycji rankingu „Best CEE Companies” brytyjskiego magazynu finansowego Euromoney.

• Tytuł „Top Employers Polska 2013”, który PKN ORLEN uzyskał po raz drugi po procesie certyfikacji prowadzonym przez Instytut Corporate Research Foundation.

• Pierwsza pozycja PKN ORLEN w rankingu Lista 500 największych przedsiębiorstw tygodnika Polityka. Koncern jest liderem rankingu nieprzerwanie od 1999 roku. W rankingu zostało sklasyfikowanych jeszcze 8 spółek z Grupy ORLEN: ORLEN Paliwa Sp. z o.o., ANWIL S.A., ORLEN PetroTank Sp. z o.o., ORLEN Gaz Sp. z o.o., ORLEN Asfalt Sp. z o.o., Petrolot Sp. z o.o., Rafineria Trzebinia S.A. i ORLEN Oil Sp. z o.o. Wszystkie odnotowały awans w klasyfikacji generalnej w porównaniu z poprzednią edycją konkursu.

• PKN ORLEN ponownie w elitarnym gronie spółek wchodzących w skład RESPECT Index, obejmującego firmy odpowiedzialne społecznie. Spółka znajduje się w indeksie od samego początku jego powstania tj. od 2009 roku.

• Pierwsze miejsce w konkursie Złota Strona Emitenta, wyróżniającego spółki najlepiej prowadzące relacje inwestorskie za pośrednictwem Internetu. Spółka została doceniona przede wszystkim za kompleksowość, wysoką jakość prezentowanych materiałów oraz innowacyjność zastosowanych technologii. Konkurs „Złota Strona Emitenta”, skierowany jest do wszystkich spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, w tym na rynku NewConnect.

• Nagroda specjalna „The Best of The Best” w konkursie The Best Annual Report 2012, organizowanym przez Instytut Rachunkowości i Podatków. Spółka otrzymała również wyróżnienie specjalne Programu Edukacyjnego „Akcjonariat Obywatelski. Inwestuj Świadomie” za najwyższą w historii konkursu ocenę i modelowe prowadzenie sprawozdawczości finansowej z punktu widzenia akcjonariuszy i inwestorów. Nagroda specjalna „The Best of The Best” przyznawana jest firmom, które trzykrotnie zdobyły najwyższe wyróżnienie w konkursie „The Best Annual Report”.

• Pierwsze miejsce po raz siódmy z rzędu w Rankingu Najcenniejszych Polskich Marek organizowanym i przygotowywanym w oparciu o kryteria finansowe oraz badania opinii konsumentów przez dziennika Rzeczpospolita.

• Złotą Markę Godną Zaufania i Najbardziej Przyjazną Środowisku dla stacji paliw należących do PKN ORLEN. Obiekty Bliska zostały natomiast uhonorowane Kryształowym Godłem Marki Godnej Zaufania, w największym europejskim sondażu European Trusted Brands 2013.

• Pierwsze miejsce w kategorii branżowej „Paliwa, energetyka i wydobycie” w 7. edycji prestiżowego Rankingu Odpowiedzialnych Firm. Przygotowywany przez Dziennik Gazetę Prawną pod patronatem merytorycznym Forum Odpowiedzialnego Biznesu oraz Akademii Leona Koźmińskiego Ranking Odpowiedzialnych Firm stanowi zestawienie największych spółek w Polsce, ocenianych pod kątem jakości zarządzania społeczną odpowiedzialnością biznesu „CSR”.

• Wyróżnienie dla stacji paliw PKN ORLEN w Gnilcu, położonej przy autostradzie A2, w drugiej edycji konkursu „Stacja Benzynowa Roku 2013” w kategorii „Gastronomia na stacji benzynowej” organizowanego przez Brog Marketing. Eksperci rynku paliwowego w Polsce docenili obiekt za nowoczesność i bogatą ofertę gastronomiczną.

• „Srebrny Listek CSR”, po raz drugi z rzędu dla PKN ORLEN za spełnienie wysokich standardów Społecznej Odpowiedzialności w Biznesie. PKN ORLEN znalazł się w wąskim gronie 20 firm sklasyfikowanych w rankingu Tygodnika Polityka.