Raport_2008_PL_kim_jestesmy
Teraz jesteś w: Strona główna › Kim jesteśmy

Kim jesteśmy

Zobacz wszystkie w raporcie

Jesteśmy jedną z największych korporacji przemysłu naftowego w Europie Środkowo-Wschodniej. Zajmujemy się przerobem ropy naftowej na benzyny bezołowiowe, olej napędowy, olej opałowy, paliwo lotnicze, tworzywa sztuczne i wyroby petrochemiczne.

Zarządzamy siedmioma rafineriami w Polsce, Czechach i na Litwie. Zintegrowany kompleks rafineryjno–petrochemiczny w Płocku zaliczany jest do najnowocześniejszych i najefektywniejszych tego typu obiektów w Europie. W 2008 r. łączny przerób ropy naftowej w Grupie ORLEN przekroczył 28 mln ton.

Posiadamy największą w Europie Centralnej sieć stacji paliw zlokalizowaną w Polsce, Niemczech, Czechach i na Litwie. Na stacjach oferujemy klientom produkty i usługi najwyższej jakości. Zapleczem sieci detalicznej ORLENU jest efektywna infrastruktura logistyczna, składająca się z naziemnych i podziemnych baz magazynowych oraz sieci rurociągów dalekosiężnych.

Na koniec 2008 r. liczba pracowników zatrudnionych w Grupie ORLEN wynosiła 22 958 [1], z czego w PKN ORLEN pracowało 4 724, w Grupie Unipetrol – 4 647, w Grupie Mažeikių Nafta – 3 517, a w ORLEN Deutschland – 108 osób.

Nasza misja

Dążąc do uzyskania pozycji regionalnego lidera, chcemy zapewnić naszym akcjonariuszom długofalowy wzrost wartości firmy poprzez oferowanie naszym klientom najwyższej jakości produktów i usług.

Jako firma transparentna, wszelkie działania realizujemy z zachowaniem zasad ładu korporacyjnego i społecznej odpowiedzialności biznesu, troszcząc się o rozwój naszych pracowników i dbając o środowisko naturalne.

Credo

Zawsze, gdy nas potrzebujesz.

[1] W tym tekście „Grupa ORLEN” oznacza Spółkę oraz jej skonsolidowane podmioty zależne, nie obejmuje podmiotów stowarzyszonych.