Raport_2009_PL_kim_jestesmy
Teraz jesteś w: Strona główna › Kim jesteśmy

Kim jesteśmy

Zobacz wszystkie w raporcie

Jesteśmy liderem branży rafineryjno-petrochemicznej w regionie, wiodącym producentem i dystrybutorem produktów rafineryjnych i petrochemicznych. Zajmujemy się przerobem ropy naftowej na benzyny bezołowiowe, olej napędowy, olej opałowy, paliwo lotnicze, tworzywa sztuczne i wyroby petrochemiczne.

Posiadamy rafinerie w Polsce, Czechach i na Litwie. Kompleks rafineryjno-petrochemiczny zlokalizowany w Płocku (Polska) zaliczany jest do najnowocześniejszych i najefektywniejszych tego typu obiektów w Europie. Posiadamy największą w Europie Centralnej sieć stacji paliw zlokalizowaną w Polsce, Niemczech, Czechach i na Litwie. Zapleczem sieci detalicznej ORLENU jest efektywna infrastruktura logistyczna, składająca się z naziemnych i podziemnych baz magazynowych oraz sieci rurociągów dalekosiężnych.

Na koniec 2009 roku liczba pracowników zatrudnionych w Grupie ORLEN wynosiła 22 535* osób, z których w PKN ORLEN pracowało 4 482 osoby, w Grupie Unipetrol – 4 343 osoby, w Grupie ORLEN Lietuva – 3 025 osób, a w ORLEN Deutschland – 115 osób.

Nasza misja
Dążąc do uzyskania pozycji regionalnego lidera, chcemy zapewnić naszym akcjonariuszom długofalowy wzrost wartości firmy poprzez oferowanie naszym klientom najwyższej jakości produktów i usług. Jako firma transparentna, wszelkie działania realizujemy z zachowaniem zasad ładu korporacyjnego i społecznej odpowiedzialności biznesu, troszcząc się o rozwój naszych pracowników i dbając o środowisko naturalne.

Credo
Zawsze, gdy nas potrzebujesz.

*W tym kontekście Grupa ORLEN oznacza Spółkę oraz jej skonsolidowane podmioty zależne, nie obejmuje podmiotów stowarzyszonych.