Raport_2011_PL_kim_jestesmy

Zobacz wszystkie w raporcie

Porównaj 2007 - 2011

Czytaj więcej w sprawozdaniu finansowym 2011

PKN ORLEN jest największą polską firmą pod względem przychodów i najsilniejszą polską marką. Jesteśmy także prekursorem najnowszych trendów w zarządzaniu, innowacyjności i najwyższych standardów społecznej odpowiedzialności biznesu. Jednym słowem, PKN ORLEN stanowi jedną z wizytówek polskiej gospodarki.

Przedmiotem działalności Koncernu jest przede wszystkim przerób ropy naftowej na benzyny, olej napędowy, olej opałowy, paliwo lotnicze, tworzywa sztuczne i wyroby petrochemiczne. Firma zarządza siedmioma rafineriami w Polsce, Czechach i na Litwie, w tym jednym z najnowocześniejszych i najefektywniejszych na kontynencie kompleksów rafineryjno-petrochemicznych, zlokalizowanym w Płocku (Polska).

Tak rozległa i zdywersyfikowana działalność czyni Spółkę czołowym producentem i dystrybutorem produktów rafineryjnych i petrochemicznych w regionie. PKN ORLEN jest ponadto właścicielem największej w Europie Centralnej sieci stacji paliw, na którą składa się 2 696 obiektów znajdujących się na terenie Polski, Niemiec, Czech i Litwy. Zaplecze sieci detalicznej stanowi efektywna infrastruktura logistyczna, złożona z naziemnych i podziemnych baz magazynowych, a także sieci rurociągów dalekosiężnych.

W końcu 2011 roku w Grupie ORLEN zatrudnionych było 22 380 osób, z czego najwięcej w PKN ORLEN – 4 445 osób. W Grupie Unipetrol, Grupie ORLEN Lietuva i w ORLEN Deutschland było to odpowiednio: 4 275, 2 552 i 138 pracowników.