Raport_2012_PL_kim_jestesmy
Teraz jesteś w: Strona główna › Kim jesteśmy

Kim jesteśmy

Jesteśmy jednym z największych i najbardziej nowoczesnych koncernów paliwowo-energetycznych w Europie Środkowej. Równolegle z umacnianiem obszarów, w których zawsze byliśmy i jesteśmy silni, aktywnie poszukujemy nowych źródeł wzrostu wartości, komplementarnych wobec naszego podstawowego biznesu. Zgodnie z naszym credo „ORLEN. Napędzamy przyszłość” chcemy odgrywać aktywną rolę w wytyczaniu kierunku i tempa zmian w regionie.

Od 14 lat, czyli momentu utworzenia PKN ORLEN, udaje nam się w wyjątkowy sposób łączyć dorobek naszych poprzedników z ambitną wizją rozwoju, innowacyjnością i nowoczesnym zarządzaniem.

Nasze produkty i usługi od lat są cenione zarówno przez odbiorców indywidualnych, jak i instytucjonalnych. Marka PKN ORLEN, choć relatywnie młoda, niezmiennie od pięciu lat znajduje się na czele zestawienia najbardziej wartościowych polskich marek w prestiżowym rankingu dziennika „Rzeczpospolita”.

Naszą wizytówką jest największa w regionie sieć blisko 2 700 nowoczesnych stacji paliw, zlokalizowanych w Polsce, Niemczech, Czechach i na Litwie. Na klientów czekają tu nie tylko najwyższej jakości paliwa, ale także bogata oferta produktów i usług dodatkowych, w tym kącików gastronomicznych Stop Cafe, Stop Cafe Bistro oraz Star Cafe. Zapleczem naszej sieci detalicznej jest efektywna infrastruktura logistyczna, składająca się z naziemnych i podziemnych baz magazynowych oraz sieci rurociągów dalekosiężnych.

Zarządzamy siedmioma rafineriami położonymi w Polsce, Czechach i na Litwie. Zintegrowany kompleks rafineryjno-petrochemiczny w Płocku zaliczany jest do najnowocześniejszych i najefektywniejszych obiektów tego typu w Europie. W 2012 roku łączny przerób ropy naftowej w Grupie ORLEN wyniósł blisko 28 mln ton.

Zajmujemy się przerobem ropy naftowej na benzyny bezołowiowe, olej napędowy, olej opałowy, paliwo lotnicze, tworzywa sztuczne i wyroby petrochemiczne. „Cząstkę” ORLENU można znaleźć praktycznie w każdym produkcie: asfalcie, soli kuchennej, zabawkach, nawozach, kosmetykach, lekach czy materiałach budowlanych.

Posiadamy koncesje na lądowe i morskie poszukiwania ropy naftowej oraz gazu ziemnego na terenie całego kraju. Jednym z naszych priorytetów jest rozpoznawanie i eksploatacja gazu ze złóż niekonwencjonalnych. Nasza strategia zakłada dalszą ewolucję w nowoczesny koncern multi-utility, aktywnie poszukujący wartości dodanej w obszarach komplementarnych wobec podstawowej działalności.

Szybki rozwój nie byłby możliwy, gdyby nie najważniejszy składnik naszych aktywów – ludzie. Na nasz sukces składa się codzienna praca i zaangażowanie blisko 22 tys. osób zatrudnionych w Grupie ORLEN.

Nasza misja:
Odkrywając i przetwarzając zasoby naturalne, napędzamy przyszłość.

Credo:
ORLEN. Napędzamy przyszłość.