Kim jesteśmy

Tabele Wykresy

Porównaj 2007 - 2013

Tabele Wykresy

Według brytyjskiego magazynu finansowego Euromoney, w branży naftowej, jesteśmy najlepiej zarządzaną firmą w regionie. Ponadto jesteśmy najcenniejszą polską marką, najbardziej pożądanym pracodawcą, niepokonanym od lat liderem list największych firm w kraju wg Polityki i Rzeczpospolitej, a od niedawna pierwszym w środkowej części Europy posiadaczem tytułu The World’s Most Ethical Company nadanego przez amerykański Ethisphere Institute. Spółką notowaną od 15 lat na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, obecnie w ramach indeksów WIG 20, WIG 30 i elitarnego Respect Index. Od lat nasze relacje inwestorskie jak i jakość publikowanych na giełdzie danych finansowych są w czołówce najlepiej ocenianych przez analityków inwestorów.

Zarządzamy sześcioma rafineriami i największą siecią stacji paliw w Polsce, Czechach, Niemczech i na Litwie. Przerabiamy ropę naftową na benzyny, olej napędowy, olej opałowy oraz paliwo lotnicze. Jesteśmy także wiodącym producentem petrochemikaliów, a nasze produkty stanowią podstawowy surowiec dla licznej grupy firm chemicznych.

Zgodnie z naszą strategią zakładającą ewolucję w kierunku koncernu multienergetycznego konsekwentnie rozwijamy segment poszukiwań i wydobycia węglowodorów, jak również wytwarzania energii elektrycznej. Budujemy elektrownię gazową o mocy 463 MWe we Włocławku i przygotowujemy się do uruchomienia podobnego projektu w Płocku. Posiadamy 10 koncesji na poszukiwania ropy naftowej oraz gazu ziemnego na terenie całego kraju. Jednym z naszych priorytetów jest rozpoznawanie i eksploatacja gazu z polskich złóż niekonwencjonalnych. Za pośrednictwem naszej spółki TriOil prowadzimy wydobycie ze złóż niekonwencjonalnych w Kanadzie.

Rynkową wizytówką PKN ORLEN jest największa w regionie sieć blisko 2 700 nowoczesnych stacji paliw, zlokalizowanych w Polsce, Niemczech, Czechach i na Litwie. Zapleczem sieci detalicznej jest efektywna infrastruktura logistyczna, składająca się z naziemnych i podziemnych baz magazynowych oraz sieci rurociągów dalekosiężnych.

Nasze produkty i usługi od lat są cenione zarówno przez odbiorców indywidualnych, jak i instytucjonalnych. ORLEN od lat niezmiennie otwiera zestawienia najbardziej wartościowych polskich marek w prestiżowym rankingu dziennika „Rzeczpospolita” czy marek godnych zaufania w sondażu European Trusted Brands.

Dbając o zrównoważony rozwój dużą wagę przykładamy do naszego wpływu na środowisko wewnętrzne i zewnętrzne. Szczególną uwagę zwracamy na nasze najważniejsze aktywa – ludzi: klientów, pracowników, interesariuszy. Troszczymy się o to by nasz sukces budowany codzienną pracą i zaangażowaniem blisko 22 tys. osób zatrudnionych w Grupie ORLEN powstawał z poszanowaniem etyki i kluczowych wartości firmy.

Nasza misja:
Odkrywając i przetwarzając zasoby naturalne, napędzamy przyszłość.

Credo:
ORLEN. Napędzamy przyszłość.