Raport_2008_PL_logistyka

Logistyka

Zobacz wszystkie w raporcie

Porównaj 2007 - 2009

Grupa ORLEN do sprawnego i efektywnego przepływu surowców oraz wyrobów gotowych wykorzystuje infrastrukturę, w skład której wchodzą: naziemne i podziemne bazy magazynowe, lądowe i morskie bazy przeładunkowe, sieć przesyłowych rurociągów surowcowo-produktowych oraz transport samochodowy i kolejowy.

Najistotniejszym wydarzeniem w obszarze logistyki w 2008 r. było przyjęcie planu wdrażania strategii logistyki dla Grupy Kapitałowej, co przełożyło się na implementację szeregu działań o charakterze restrukturyzacyjnym, optymalizacyjnym i strategicznym, doprowadzając do uruchomienia z dniem 01.10.2008 r. nowej struktury organizacyjnej i funkcjonalnej obszaru.

W Polsce przeprowadziliśmy analizę funkcjonalną logistyki i dokonaliśmy restrukturyzacji i reorganizacji zatrudnienia w centrali oraz zlikwidowaliśmy działalność struktur regionalnych. Doprowadziliśmy również do renegocjacji umów na świadczenie usług transportu kolejowego i drogowego oraz podpisaliśmy list intencyjny z PERN „Przyjaźń” SA dotyczący budowy rurociągu produktowego, w celu optymalizacji kosztów i zwiększenia bezpieczeństwa obsługi rynku południowej Polski.

Służby logistyczne Mažeikių Nafta zainicjowały trudny proces renegocjacji zapisów wieloletniej umowy ze spółką państwową Koleje Litewskie, co skutkować będzie znacznym obniżeniem stawek i uzyskaniem korzystnych relacji przewozowych.

Infrastruktura logistyczna PKN ORLEN