Stacje paliw

Stacje paliw - Detal - Grupa ORLEN

Jesteśmy liderem na rynku paliwowym w regionie dysponującym siecią 2 706 stacji paliw. W Polsce działają one pod marką ORLEN w segmencie Premium oraz BLISKA w segmencie ekonomicznym, w Republice Czeskiej odpowiednio pod marką Benzina Plus i Benzina, natomiast na Litwie pod markami ORLEN Lietuva i Ventus. Na rynku niemieckim stacje paliw funkcjonują głównie w segmencie ekonomicznym pod marką STAR.

Liczba stacji Grupy ORLEN na głównych rynkach działalności na koniec 2013 roku

Zmiana tradycyjnego modelu stacji benzynowych w kierunku obiektów wielofunkcyjnych wymusza wprowadzanie nowych rozwiązań, usług czy też rozbudowy oferty sklepowej i gastronomicznej.

Na rynkach działania Grupy ORLEN nie nastąpiły w 2013 roku istotne zmiany liczby stacji - nowe lokalizacje zrekompensowały zmniejszenia związane z zamknięciami stacji nierentownych i nie spełniających wymogów technicznych. Obserwowane jest natomiast zmniejszanie liczby stacji niezależnych, które nawiązują współpracę z dużymi sieciami międzynarodowymi. W Europie Środkowo-Wschodniej widoczny jest również stabilny wzrost sprzedaży paliw przez stacje zlokalizowane przy hipermarketach (około 530 stacji na rynkach działania Grupy ORLEN), co wywiera dodatkową presję na działania tradycyjnych operatorów. W II połowie 2013 roku wprowadzone zostały w Polsce i Czechach zmiany przepisów mające na celu eliminację zjawiska tzw. „szarej strefy” związanej z nielegalnym handlem paliwami na tych rynkach.