Raport_2008_PL_rafineria

Rafineria

Zobacz wszystkie w raporcie

Porównaj 2007 - 2009

W 2008 r. segment rafineryjny Grupy ORLEN tworzyły: rafineria w Płocku, aktywa produkcyjne Rafinerii Trzebinia SA i Rafinerii Nafty Jedlicze SA oraz ORLEN Asfalt Sp. z o.o., ORLEN Eko Sp. z o.o. (Polska), rafinerie Litvinov, Kralupy i Paramo a.s. (Republika Czeska), a także rafineria AB Mažeikių Nafta (Litwa).

Przerób ropy naftowej

W 2008 r. w 7 rafineriach Grupy ORLEN przerobiliśmy ponad 28 mln ton ropy, tj. o ok. 25,66% więcej niż w 2007 r.

Przerób ropy naftowej Grupy ORLEN w poszczególnych krajach (mln ton)

2007 2008 Dynamika
Rafinerie w Polsce 13,65 14,53 6,40%
Rafinerie w Czechach* 4,13 4,53 9,70%
Rafineria na Litwie 4,74 9,24 94,94%
RAZEM 22,52 28,3 25,66%

* 51% Litvinov (2,8 mt/r), 51% Kralupy (1,7 mt/r).

Głównym motorem zwiększenia wielkości przerobu było przywrócenie pełnych zdolności produkcyjnych w rafinerii w Możejkach po awarii kolumny destylacji próżniowej w październiku 2006 r. Największy wolumen ropy przerobiliśmy w rafineriach w Płocku (ok. 14,5 mln ton) oraz w Możejkach (ok. 9,2 mln ton). Produkcję we wszystkich rafineriach Grupy ORLEN prowadziliśmy, w zdecydowanej większości, w oparciu o rosyjską ropę REBCO, której udział w całkowitym przerobie stanowił 89%. Pozostałymi gatunkami ropy przerabianymi przez rafinerie były gatunki: Ekofisk, Forties, Gulfaks, Oseberg, Statfjord oraz Azeri Light. Polska ropa Dębno i Zielonogórska stanowiły ok. 2% ropy przerabianej w polskich rafineriach Grupy.