Produkcja

Porównaj 2007 - 2013

Tabele Wykresy

Rafineria

Drugą co do wielkości rafinerią w Grupie ORLEN i zarazem jedyną rafinerią na rynku państw bałtyckich (Litwa, Łotwa i Estonia) jest rafineria należąca do AB ORLEN Lietuva.

Dostawy ropy do rafinerii są realizowane drogą morską przez terminal w Butyndze. Moce produkcyjne litewskiej rafinerii znacznie przewyższają zapotrzebowanie lokalnego rynku, co wymusza kierowanie części produktów na rynki europejskie oraz drogą morską na rynek amerykański.

Obecne zmiany zachodzące na amerykańskim rynku paliw mają istotne znaczenie dla Grupy ORLEN Lietuva, której wolumeny w eksporcie morskim uległy zmniejszeniu o (-) 3% w porównaniu do 2012 roku. Prowadzone aktualnie programy poprawy efektywności w Grupie ORLEN Lietuva koncentrują się na pogłębieniu przerobu ropy naftowej i osiągnięciu wyższych uzysków paliw oraz zmniejszeniu energochłonności procesów produkcyjnych.

Wybrane dane operacyjne dla Zakładu Produkcyjnego w Możejkach (tys. ton / %).

2012 2013 Zmiana 2013/2012
Przerób ropy naftowej 8 533 9 010  6%
Lekkie destylaty   2 769 2 783  1%
Średnie destylaty  3 881 4 151  7%
Uzysk paliw (%) 1 75 75  0%

1 Uzysk paliw liczony z uwzględnieniem przepływów produktów w ramach spółek produkcyjnych Grupy ORLEN.