Raport_2009_PL_wladze
Teraz jesteś w: Strona głównaWładze PKN ORLEN › List Przewodniczącego Rady Nadzorczej

List Przewodniczącego Rady Nadzorczej

Maciej Mataczyński - Przewodniczący Rady Nadzorczej PKN ORLENSzanowni Państwo,

rok 2009, trudny dla całej gospodarki, a w szczególności branży paliwowej, to dla PKN ORLEN czas konsekwentnej realizacji długofalowej strategii rozwoju Koncernu i budowania pozycji lidera branży paliwowej, nie tylko w kraju, ale także w skali europejskiej.

Mimo niesprzyjających wskaźników makroekonomicznych, które w naszej branży odniosły skutek w postaci bardzo wyraźnego obniżenia marży paliwowej oraz dyferencjału, PKN ORLEN wypracowywał zysk, obniżał zadłużenie, a co najważniejsze – kontynuował rozwój.

Okres ten zaowocował wprowadzeniem szeregu działań optymalizacyjnych, szczególnie w zakresie wydatków i inwestycji. Działania te były przedmiotem szczególnego zainteresowania Rady Nadzorczej. W ich realizacji współpracowaliśmy blisko z Zarządem Koncernu i z satysfakcją obserwujemy, że przyniosły korzyści w postaci zmniejszenia zadłużenia o 2,3 mld zł oraz wypracowania zysku 1,1 mld zł.

Oczywiście rok 2009 to także inwestycje, co ważne – będące realizacją założeń wynikających z długofalowych planów rozwoju PKN ORLEN. Koncern kontynuował inwestycje w kompleksie PX/PTA we Włocławku oraz w rozwój instalacji zakładu produkcyjnego w Płocku. Rozwijaliśmy także nasze kompetencje w obszarze wydobywczym, a także w ramach segmentu energetycznego. W ramach poprawy bezpieczeństwa energetycznego Firma podpisała kontrakty, które gwarantują dostawy ropy naftowej oraz zatwierdziła strategię rozbudowy posiadanej infrastruktury magazynowej. Konsekwentnie prowadziliśmy także przedsięwzięcia, zarówno inwestycyjne, jak i optymalizacyjne, mające na celu poprawę efektywności i rozbudowę naszych aktywów zagranicznych – rafinerii w Możejkach oraz czeskiego Unipetrolu.

Chciałbym serdecznie podziękować wszystkim, którzy przyczynili się do osiągnięcia sukcesów w tym trudnym okresie. Pracownikom, Zarządowi, członkom Rady Nadzorczej. Tylko dzięki wspólnej ciężkiej pracy udało się osiągnąć dobre rezultaty. Dla nas wszystkich był to trudny czas, ale dzięki wysiłkom podjętym w roku 2009, w kolejny rok wchodzimy przygotowani na nowe szanse i możliwości.

Jestem przekonany, że rok 2010 będzie dla PKN ORLEN okresem jeszcze intensywniejszego rozwoju. Także w tym roku będziemy prowadzić działania optymalizacyjne i oszczędnościowe, ale wierzę, że lepsza sytuacja gospodarcza otworzy przed nami szanse, z których ORLEN będzie konsekwentnie korzystać.

Maciej Mataczyński

Maciej Mataczyński - Przewodniczący Rady Nadzorczej PKN ORLEN - podpis